Način pripreme
Prosejemo brašno tri puta i ostavimo sa strane. U 200 ml tople vode rastvorimo kvasac sa šećerom i tri kašike brašna. Ostavimo na toplom oko 15 minuta da se aktivira.
U ostatku brašna napravimo udubljenje i dodajemo druge sastojke i dva belanca, a žumanca ostavimo za premazivanje pogače. Dodamo i aktivirani kvasac i zamesimo meko testo. Umesimo testo i stavimo ga na toplom da naraste - oko pola sata.
Gotovo testo podelimo na tri lopte. Svaku loptu razvijemo u pravougaonu koru koju namažemo maslacom i stavimo jednu trećinu sira, zavijemo u rolat.
Na isti način pravimo i druge kore. Tri rolata pletemo kao uskršnji kolač i stavljamo ih u kalup za kuglof sa pokretnim dnom, prethodno namazan maslacem.
Gotovu pogaču stavimo opet na toplo da naraste, oko 20 minuta, mažemo žumancima i pečemo na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Gotovu pogaču izvadimo iz rerne, zavijemo čistom krpom i nakon 15 minnuta sklonimo kalup, spremna da se konzumira, topla, aromatična i mirisna na svež hleb.
Prijatno uz pletenu pogaču sa sirom u kalupu za kuglof!