Način pripreme
Rerna - 200 stepeni.
Radi se u ravnom plehu, koji je pokriven papirom za pečenje.
Jabuke očistite i nasecite na kockice. Ostavite ih po strani. U kaseroli na umerenoj vatri karamelizujte šećer do lepe zlatne boje. Kako bi boja bila lepša, dodajte šećer u etapama, kako bi se otopila, a zatim u sredinu stavite novi šećer.
Šerpicu samo lagano protresite, da šećer ne dodiruje zidove. Kada je karamel gotov, sipajte pavlaku u etapama. Dodajte jabuke i promešajte špatulom.
Skinite sa vatre na 3-4 minuta i dodajte vanilu, a zatim vratite na vatru da provri, dok tečnost potpuno ne ispari. Promešajte s vremena na vreme.
Dodajte alkohol (konjak, rum, rakiju) i upalite ga kako bi flambirali jelo i kako bi alkohol ispario. Ostavite nekoliko minuta na slaboj vatri da se krčka, kako bi isparila tečnost. Skinite sa vatre, sipajte u posudu i potpuno ohladite.
Lisnato testo treba da bude odmrznuto, ali hladno, kako se ne bi lepilo na radnu površinu. Razvucite ga oklagijom na pravougaonik dimenzija 40x28 cm, lagano ga posipajući brašnom, ako je potrebno.
Nasecite testo na male pravougaonike dimenzija 14x7 cm (potpuno ravne). Poravnajte ih sa strane nožem za picu.
Svaki pravougaonik premažite umućenim jajem i odsecite trakicu debljine 1 cm, od spoljnjeg kraja ka unutra. Napravite ukupno 8-9 takvih rezova, ali nemojte da idete do kraja testa. Dobićete izgled rešetke.
Špricem nanesite nadev od kraja do kraja pravougaonika i pažljivo zamotajte testo u rolnicu i lagano ih oblikujte kao dugu. Gotove rolate postavite u pleh i četkom ih premažite umućenim jajem.
Za toping:
Umutite smesu viljuškom. Pomovo premažite rolnice jajem i pospite obilno topingom.
Pecite na 200 stepeni do lepe zlatne boje.