Način pripreme
Oprane patlidžane presecite po dužini i kašikom izdubite unutrašnjost. Pospite solju i ostavite oko pola sata da puste crnu vodu. Izdubljeni deo takođe posolite. Operite patlidžan hladnom vodom.
Isecite luk na kockice i propržite u vrelom ulju. Dodajte deo izdubljenog patlidžana, koji ste ga pre toga takođe iseckali na kockice.
Rastvorite mleveno meso u 100 ml hladne vode i promešajte. Na taj način se neće praviti grudvice. Sipajte ga u luk. Dodajte jedan oljušten paradajz, iseckan na sitne kocke i začinite biberom, kuminom i prstohvatom aleve paprike.
Na dno posude u kojoj će se peći stavlja se preostali deo izdubljenog patlidžana i drugi paradajz iseckan na kriške. Posspite s 3-4 kašike ulja i prelijte jedno šoljom vode. Odozgo poređajte patlidžane i stavite u rernu da se peku na 180 stepeni dok ne omekšaju.
Kada su skoro gotovi, izvadite i pospite narendanim kačkavaljem. Ukrasite sa 2-3 kriške čeri paradajza. Ponovo se vraćaju u rernu da se zapeče kačkavalj.
Nekoliko prženih paprika i jedan oljušten svež paradajz, očišćen od drški i posut peršunom dopunjuju ukus leta.