Način pripreme
Natopimo leblebije u hladnoj vodi na 8-10 sati ili prethodne večeri. Bacimo vodu u kojoj su se natapale, nalijemo novu i kuvamo dok ne bude gotovo, dok ne omekšaju zrna. Nakon što su se skuvale, procedimo ih.
Izgnječimo leblebije pomoću pasatora za krompir, ako vam je lakše može i blenderom. Oljuštimo luk i narendamo ga, ako uspete da ga isečete na veoma sitno, nije neophodno da ga rendate.
Operemo i isečemo na sitno peršun, dodamo ga u leblebije, zajedno s lukom, mlevenim mesom, jajetom, prezlama i sodom. Promešamo dobro i ostavimo smesu 20 minuta.
Ćuftice pravimo pomoću ruku namazanih uljem. Nakon što smo ih napravili, sve ćuftice uvaljamo u prezle, poređamo ih u posudu za pečenje na papiru za pečenje.
Pečemo ih na 200 stpeni oko 30 minuta, dok je dobro da se okrenu u nekom trenutku, kad su gotovi blago će se zarumeneti.
Možete ih servirati s mlečnim sosom.