Način pripreme
Kvasac se stavi u mlaku vodu. Dobro se promeša tako da nema grudvica. Ostavimo tako dok ne naraste.
U brašno dodamo šećer i so i stavimo ih u posudu koje nam je pogodna za mešenje. Napravimo udubljenje i u njega izlijemo hladan kvasac sa mlakom vodom i uljem.
Prvo počnemo da mešamo smesu kašikom, dok se ne zgusne dovoljno, pa započnemo mešanje rukama. Testo se mesi dok ne pokupi svo brašno iz posude (i da ga zamesite malo više, nema greške, čak je i bolje).
Stavimo testo u posudu i pokrijemo krpom. Ostavimo ga da naraste oko 30 minuta. Nakon toga testo se premesti.
Premestimo ga u posudu u kojoj ćemo peći, koja je prethodno podmazana.
Važno je da na neki način hleb bude izbušen. Možete da koristite različite kalupe ili da to uradite nožem. To ostavljam vašoj mašti. To se radi da bi, dok se peče hleb, mogao da izlazi vazduh. Tako će on narasti, i neće ostati tvrd.
U posudi za pečenje opet ponovimo proceduru rasta oko 30 minuta. Nakon toga stavimo u zagrejanu na 180 stepeni rernu i pečemo oko sat vremena.
Nakon što izvadimo pogaču iz rerne, blago je naprskamo vodom i pokrijemo najlonom i krpom, da se ne stvrdne previše.
Nakon dvadesetak minuta je spremna za konzumaciju.
Prijatno!