Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Integralna pogača sa brašnom od spelte

Integralna pogača sa brašnom od spelte

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k211
Integralna pogača sa brašnom od spelte
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
31/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
10
"Integralna pogača sa brašnom od spelte - počastite sve njome"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 550 g
  • sveže mleko - 300 ml, toplo
  • kvasac - 30 g, svež
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • ulje - 3 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 50 g, meki
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac i šećer.

Pokrijte posudu i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Prosejte brašno od spelte u posudu i u nju dodajte so.

Izmešajte i oblikujte udubljenje. Dodajte smesu sa kvascem, 1 jaje i belance drugog (žumance odvojte za premazivanje, ulje) i umesite srednje meko testo.

Na kraju mešenja dodajte meki maslac i domesite, dok se u potpunosti ne apsorbuje.

Testo pokrijte streč folijom i ostavite ga da nadođe na sat vremena.

Nakon toga ga premesite i oblikujte pogaču.

Ja sam podelila testo na 8 jednakih delova. 6 od njih sam razvila u tanku elipsu i isekla na dva dela. Napravila sam male razreze i uvila u rolat. Poređala sam ih u tepsiju prečnika 28 cm, podmazanu uljem.

Za centar integralne pogače ponovo sam razvila elipsu u kojoj sam samo napravila male razreze, uvila sam u rolat i posle u puža.

Od poslednjeg ostalog dela testa napravila sam male kuglice koje sam poređala po periferiji tepsije.

Pokazala sam na fotografijama.

Oblikovanu pogaču ostavite ponovo da nadođe na još 30 minuta.

Nakon toga je premažite smesom od odvojenog žumanca i kiselog mleka i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180°С 30-35 minuta dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.

Čim izvadite integralnu pogaču sa brašnom od spelte iz rerne, pokrijte je pamučnom krpom na nekoliko minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: