Način pripreme
Zagrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac i šećer.
Pokrijte posudu i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Prosejte brašno od spelte u posudu i u nju dodajte so.
Izmešajte i oblikujte udubljenje. Dodajte smesu sa kvascem, 1 jaje i belance drugog (žumance odvojte za premazivanje, ulje) i umesite srednje meko testo.
Na kraju mešenja dodajte meki maslac i domesite, dok se u potpunosti ne apsorbuje.
Testo pokrijte streč folijom i ostavite ga da nadođe na sat vremena.
Nakon toga ga premesite i oblikujte pogaču.
Ja sam podelila testo na 8 jednakih delova. 6 od njih sam razvila u tanku elipsu i isekla na dva dela. Napravila sam male razreze i uvila u rolat. Poređala sam ih u tepsiju prečnika 28 cm, podmazanu uljem.
Za centar integralne pogače ponovo sam razvila elipsu u kojoj sam samo napravila male razreze, uvila sam u rolat i posle u puža.
Od poslednjeg ostalog dela testa napravila sam male kuglice koje sam poređala po periferiji tepsije.
Pokazala sam na fotografijama.
Oblikovanu pogaču ostavite ponovo da nadođe na još 30 minuta.
Nakon toga je premažite smesom od odvojenog žumanca i kiselog mleka i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180°С 30-35 minuta dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.
Čim izvadite integralnu pogaču sa brašnom od spelte iz rerne, pokrijte je pamučnom krpom na nekoliko minuta.