Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Praznični oval»Kombinovana salata s lažnim paradajzom od tabule

Kombinovana salata s lažnim paradajzom od tabule

Kombinovana salata s lažnim paradajzom od tabule
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
"Vreme je za salatu u koju ćete se zaljubiti na prvi zalogaj i s kojom možete da iznenadite i najpretencioznijeg gosta!"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 2 komada
  • krastavac - 1 komad
  • sveži sirevi
  • zelena salata - 1 komad
  • kukuruz - 100 g
  • mladi luk - 1 struk
  • masline
  • za rolate
  • tikvice - 2 komada
  • krem sir - 200 g
  • mirođija
  • beli luk - 2 čena
  • za rolate
  • šunka - isečena na tanko - 150 g
  • kuvana jaja - 5 komada
  • kravlji sir - 100 g
  • beli luk - 2 čena
  • za lažni paradajz
  • kuskus - 100 g
  • krem sir - 100 g
  • krastavac - 1 komad
  • zelena paprika - 1 komad
  • mladi luk - pera
  • peršun
  • so
  • sok od limuna - 1 kašika
  • za glazuru
  • paradajz sok - 500 ml
  • želatin - 6 listova
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se s lažnim paradajzom, jer oduzima najviše vremena. Kuskus se stavi u posudu, prelije se toplom vodom i poklopi tanjirom da upije tečnost. Za to vreme svi sastojci se iseckaju na veoma sitno. Stave se u posudu i doda se nabubreli i isceđeni kuskus. Posoli se prema ukusu, doda se krem sir i sok do limuna. Sve se veoma dobro promeša. Od rastegljive folije se izrežu kvadrati i u sredinu svakog se stave po dve kašike smese. Supljaju se krajevi, formira se lopta i kružnim pokretima se stegne folija. Stave se u zamrzivač da se zamrznu.

Rolati od tikvica:

Za to vreme se iseku tikvice na debele lente i podmazane se ispeku s obe strane na roštilju. Pravi se smesa od krem sira, mirođije i belog luka. Na svaku ispečenu tikvicu se stavi smesa i uvije se u rolat.

Rolati od šunke:

Kuvana jaja se narendaju i pomešaju s izgnječenim sirom i belim lukom. U jedan kraj svakog lista šunke se stavi smesa i uvije se u rolat. Ako su mnogo dugački seku se na pola.

Ako se tabule već zamrzlo, priprema se glazura. Želatin se stavlja u vodu na nekoliko minuta. Sok od paradajza se zagreva, ali ne da provri. Izvadi se želatin iz vode i istiska se. Stavlja se u paradajz pire i meša se dok se potpuno ne rastopi. Čeka se da se paradajz sok ohladi, dok se povremeno meša. Izvadi se tabule iz zamrzivača i sklanja se folija. Pomoću kašike svaka lopta se potapa na veoma kratko do željene boje. Nakon svakog potapanja čeka se po nekoliko sekundi. Na gotov lažni paradajz stavlja se drška od paradajza i stavlja se u frižider.

Zelena salata i luk se iseku, pomešaju s kukuruzom i začine uljem, sirćetom i solju.

Možemo da počnemo s ređanjem ove bogate kombinovane salate.

U sredinu velikog tanjira ili poslužavnika se stavi zelena salata. Oko nje se poređaju rolati od tikvica i rolati od šunke. Stavljaju se isečeni paradajz i krastavac. Na njih sa stavila sveže sireve, ali pošto ih ne prodaju svuda, mogu da se zamene mocarelom. Stavljaju se i masline. na zelenu salatu se poređa lažni paradajz, serviramo i iznenadimo goste!

Ispadne 10 komada lažnog paradajza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: