bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Keks Torta»Hladna keks torta s orasima

Hladna keks torta s orasima

Hristiliana VasilevaHristiliana Vasileva
Početnik
16339649
Hladna keks torta s orasima
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 3
20/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Sačuvajte recept na sigurnom mestu, jer vam garantujemo da ćete spremati ovu tortu više od jednom"

Potrebni sastojci

  • keks - 2 pakovanja, običan
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 3 kašike
  • kakao - 4 kašike
  • žumance - 3 komada
  • šećer u prahu - 3/4 šolje
  • maslac - 2 pakovanja
  • orasi - 1 šolja
  • šećer - 3 - 4 kašike, karamelizovan
  • skrob - vanila
  • orasi
  • čokoladne mrvice
* merne jedinice

Način pripreme

Dva pakovanja keksa se izlome na sitne parčiće u dubokoj šerpi. U odvojenu šerpu se stavi sveže mleko da provri zajedno s tri kašike šećerra i četiri kašike kakaoa. Mleko treba da provri, nakon čega se sklanja s ringle. Vrelo mleko se sipa preko izlomljenog keksa. Promeša se.

Nakon toga se pokrije poklopcem od šerpe. S vremena na vreme se meša. Keks treba da upije tečnost. Za to vreme se pripremi krem. On se priprema od tri žumanca, tri četvrtine šolje šećera u prahu i maslaca. Umuti se mikserom.

Nakon što keks upije tečnost i ohladi se, pomeša se sa pripremljenim kremom. Dobro se promeša. Doda se jedna šolja oraha i četiri kašike karamelizovanog šećera. Ponovo se dobro promeša. Dobijena smesa se sipa u kalup za tortu ili posudu za pečenje.

Ostavi se 24 sata u frižideru. Nakon toga se pripemi skrob i prelije se odozgo. Odozgo se pospe orasima i čokoladnim mrvicama. Ali tortu možete da servirate i bez skroba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: