Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i šećer u mlakom svežem mleku, pokrijte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
2. U duboku posudu prosejte brašno u koje ste stavili so i u prosejanom brašnu napravite udubljenje.
3. Istopite maslac i dok je topao, dodajte u njega krem sir. Promešajte dok se smesa ne ujednači.
4. U udubljenje u brašnu sipajte aktivirani kvasac, dve kašičice makovog semena i maslac sa sirom.Umesite testo, a zatim ga prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite oko 10 minuta. Treba da dobijete veoma meko testo, koje se ne lepi i koje je veoma prijatno za obradu. Svako brašno je različito, pa se može desiti da ova količina nije dovoljna da dobijete meko testo. Ako je previše tvrdo, dodajte malo masnoće, a ako je previše meko, dodajte malo brašna.
5. Umešeno testo vratite u posudu, pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite na toplom mestu da naraste najmanje sat i po, jer se zbog masnoće u testu proces narastanja odvija sporije.
6. Od testa napravite pogačice koje lagano spljeskajte. Veličinu pogačica odredite sami. Ostavite pogačice da ponovo narastaju oko 30-40 minuta, a nakon toga ih premažite umućenim jajetom sa malo ulja ili maslinovog ulja.
7. Pospite pogačice makovim semenom i susamom i pecite ih na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta (zavisi od veličine pogačica).
8. Izvadite pogačice iz rerne i odmah ih poprskajte hladnom vodom. Pokrijte ih krpom i ostavite ih oko 5 minuta. na taj način će biti mekane.
9. Pogačice su fantastične uz slana jela, ali ih možete kombinovati i sa različitim vrstama slatka intenzivnijeg ukusa (od višanja, borovnica ili pomorandže).
Prijatno!