Način pripreme
Sakupljene puževe (najmanje 100 komada) ostavite 2 dana u posudi sa poklopcem i otvorima za ventilaciju, ali da poklopac bude težak, kako puževi ne bi izašli.
Uveče istog dana operite puževe hladnom vodom i ponovo ih vratite u posudu da prenoće, kako bi izbacili sve izlučevine. Drugog dana ponovo ih operite i tada su gotovi za kuvanje. Nakon 2 dana čekanja, sledi kuvanje.
Stavite 2, 5 litara vode u duboku posudu i sačekajte da voda provri. Nakon toga u vodu spuštajte oprane puževe jedan po jedan i kuvajte ih dok ne budu gotovi - da ih možete bez problema izvadiiti iz kućice.
Voda u prvih 5 minuta kuvanja počne da se peni i zbog toga je dobro da penu skidate, dok se ne smanji.
Kada ste skuvali puževe, ohladite ih i izvadite iz kućica. Odstranite deo creva i ostavite samo mesnati deo puža.
Operite puževe, stavite ih u posudui pospite ih sodom bikarbonom, dobro promešajte i dodajte sirće (količina po vašoj želji). Ostavite ih oko 10 minuta da odstoje, a nakon toga ih isperite hladnom vodom. Na ovaj način ćete se rešiti sluzi.
Pristupite pohovanju:
Smesu za pohovanje pripremite u dubokoj posudi od 1 litra. Stavite 3 jaja, 200 ml piva, a brašno dodajte dok smesa ne postane lepljiva i nakon toga posolite. Mešajte dok se smesa ne ujednači i postane gusta kao za uštipke. Svakog puža potopite u smesu i spuštajte ga u vrelo ulje da se prži do zlatne boje.
Prijatno!