Način pripreme
Za one koji love samo puževe nakon kiše, a ne kupuju ih kuvane i zamrznute:
Žive puževe stavite u duboku šerpu i poklopite, a preko stavite nešto teško da ne podignu poklopac i da ne pobegnu. Tako puževe ostavite 24 sata da se očiste od onoga što su jeli.
Nakon toga izvadite iz šerpe i jedan po jedan perite hladnom vodom i stavite u novu posudu u kojoj će se kuvati.
Prelijte posoljenom vodom i stavite ponovo sa zatvorenim poklopcem. Čim se skuvaju, izvadite iz vode i ostavite da se ohlade.
U to vreme u posudi umutite jaja sa malo bibera. U tanjiru pomešajte kukuruzno i belo brašno. U njih dodajte i beli luk u prahu i ljutu alevu papriku. Peršun izmrvimo rukama sitno i stavljamo u isti tanjir. Lepo promešamo da se svi začini rasporede i njihovi ukusi.
U drugi tanjir stavljamo prezle sa malo soli i bibera, ponovo lepo promešamo. Da bi efekat bio još pikantniji u prezle možemo staviti malo ljute aleve paprike.
Čim se puževi ohlade, sklanjamo ljušturu.
Stavljamo ulje u tiganj da se ugreje. Očišćene puževe uvaljamo u smesu sa brašnom, pa u umućena jaja i ponovo uvaljamo, ali u prezle.
Jedan po jedan stavljamo da se prže u ugrejanoj masnoći, ne više od minut, minut i po. Čim budu gotovi izvadimo i stavljamo na ubrus da se ocedi višak masti.
Na kraju ponovo posipamo sa malo bibera. Serviramo puževe u limunu i u društvu hladnog piva.