Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Džem»Džem od krušaka i oraha

Džem od krušaka i oraha

Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
30271
Džem od krušaka i oraha2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
4
"U svakoj teglici džema od oraha ima po jedno letnje sunce, spremno da ugreje vašu trpezu čim ga otvorite"

Potrebni sastojci

  • kruške - 5 kg
  • orasi - 2 šolje
  • šećer - 2 kg
  • vanila - 1 kesica u prahu
  • sirće - 200 ml, vinsko
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite i očistite kruške. Isecite ih na parčiće. U duboku posudu za pečenje stavite red krušaka, pospite odozgo šećerom. Ređajte dok se ne istroše namirnice, pokrijte i stavite na 24 sata u frižider.

Pomešajte sirće sa 500 ml vode i prelivamo ušećerene kruške. Posuda se stavlja u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peku se oko 2-3 sata, dok se s vremena na vreme mešaju.

Kad tečnost prestane da se razliva u tanjiru i počne da se zadržava na kašiki, vreme je da dodate i očišćene i na krupno namrvljene orahe i vanilu. Ostavite smesu da se peče još 2-3 minuta.

Vrući džem se naliva u suve tegle i steriliše se ne duže od 5 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: