Način pripreme
1. Narendajte luk i tikvice, posolite ih sa malo soli i promešajte rukama. Ostavite ih 15-20 minuta da puste vodu i prebacite ih u cediljku. Iscedite dobro uz dobro pritiskanje.
2. Ugrejte masnoću na srednje jakoj vatri i na 10 minuta prodinstajte isceđeno povrće, uz povremeno mešanje. Dodajte sitno izrendani beli luk i biber sa kuminom, a nakon 2-3 minuta skinite sa vatre. Ponovo iscedite smesu od masnoće i tečnosti i ostavite da se ohladi.
3. Naseckajte sito peršun, a kačkavalj narendajte na krupno. Hleb potopite u vodu.
4. U posudi promešajte dinstano povrće, jaje, peršun i kačkavalj i isceđenu krišku hleba. Stavite malo soli, ali pazite da ne presolite, jer je kačkavalj slan.
5. Umutite jaje sa brašnom, praškom za pecivo i vodom dok ne dobijete ne previše retku kašu.
6. Od smese sa tikvicama pravite loptice, uvaljajte ih u kašicu i stavljajte ih u pleh na papir za pečenje. Ako je smesa previše teška za obikovanje, ne brinite se. Prosto ne pritiskajte previše prstime i radite brzo, a čim stavite ćufticu u pleh, možete ga dooblikovati po vašoj želji. Svaku ćufticu pospite sa malo brašna i pecite ih 15 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
7. Za to vreme pripremite sos, tako što zagrejete maslinovo ulje na slaboj vatri u i njemu na kratko propržite dva sitno naseckana čena belog luka. Sipajte paradajz pire i pojačajte vatru. Dodajte so, šećer i začine i kuvajte 7-8 minuta. Sipajte vino i ostavite da se kuva još 10-12 minuta.
8. Poslužite tako što u svaki tanjir na dno stavite nekoliko kašika paradajz sosa, a preko njega položite ćuftice.
Veoma prosto, ali neverovatno ukusno!