Način pripreme
Svinjska mast treba da bude na sobnoj temperaturi. Jaja umutite u posudi, dodajte šećer i nastavite da mutite viljuškom. U kiselo mleko stavite sodu i promešajte. Kada se aktivira, dodajte sve u posudu. U 1 šolju brašna stavite prašak za pecivo i promešajte. Dodajte brašno u smesu u promešajte kašikom.
Postepeno dodajte još brašna dok ne dobijete lepljivo gusto testo. Kada više ne možete da mešate kašikom i kada testo počne da se odvaja od zidova posude, rukama umesite testo uz dodavanje malo brašna. Količina brašna treba da bude dovoljna da se napravi gusto, lepljivo i meko testo. Testo ne treba da bude za razvlačenje.
Nauljite ruke i od testa pravite jednake loptice, koje ređajte u pleh pokriven papirom za pečenje. Svaku lopticu pospite sa malo šećera. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Rerna mora da bude ugrejana i onda će gurabije narasti i biti vazdušaste. Dobijaju se napukle gurabije sa šećerom, ali biće veoma ukusne.
Od ove količine dobija se 30-34 gurabija. Recept mi je dala jedna starija žena iz jednog dobrudžanskog sela pre mnogo godina. Sa mašću se dobijaju krhki i ukusni šećerni kolačići. Dobro je da se naprave od domaće bele masti i domaćih jaja. Prijatno!
Pogledajte takođe kako da napravite mekane šećerne kolačiće i omiljene bele uskršnje gurabije.