Način pripreme
Potrebna vam je šerpa sa debelim dnom. Celo vreme jelo kuvajte na umerenoj vatri. Potrebno je oko 5 sati.
Sitno iseckajte luk. Šargarepu nasecite na kolutove, a celer na kockice. Krompir nasecite na velike komade. Beli luk izgnječite.
U šerpu sipajte ulje, ugrejte ga i dodajte usitnjen crni luk i malo vode, pa dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte meso, nasečeno na veće komade i upržite ga do zlatne boje uz povremeno mešanje.
Kada ispari voda i jelo ostane samo na masnoći, dodajte 3 pune kašike aleve paprike, mleveni kim i 200 ml tople vode. Kuvajte u otvorenoj šerpi i ostavite da se krčka na umerenoj vatri.
Kada tečnost ponovo ispari, dodajte novih 200 ml vode i ovaj postupak ponavljajte 4 do 5 puta, dok meso ne omekša potpuno. Nakon toga dodajte presovani beli luk, so i još 500 ml vode. Kada ponovo proključa, dodajte šargarepu, naseckane drške peršuna i celer nasečen na kockice. Kuvajte poklopljeno oko 20 minuta.
Dodajte krompir nasečen na velike komade, pospite sveže mlevenim biberom i ostavite da se krčka na slaboj vatri oko 1 sat. Obavezno ga poslužite u dubokom tanjiru sa kuglicom kisele pavlake.
Napomena: Jelo je pripremljeno sa mladom teletinom, koja je prethodno očišćena od svih žilica i masnoća, da bi ostali mekani komadi. Kuva se sporo, oko 5 sati na tihoj vatri, s tom što je prethodno lonac jako zagrejan, a zatim je temperatura smanjena za trečinu.