Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Gulaš»Gulaš - Nacionalni specijalitet Mađarske

Gulaš - Nacionalni specijalitet Mađarske

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Gulaš - Nacionalni specijalitet Mađarske
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
325 min.
Porcije
6
"Predlažemo vam da se bliže upoznate sa ovim karakterističnim jelom mađarske kuhinje. Samo tako ćete razumeti zbog čega ga svi vole"

Potrebni sastojci

  • teletina - 600 g, mlada
  • crni luk - 2 glavice
  • ulje - 100 ml
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 2 komada (kriške)
  • krompir - 3 komada, veliki
  • beli luk - 3 čena
  • aleva paprika - 3 kašike
  • kim - 1 kašičica
  • biber
  • so
  • peršun
  • so - 1 kašičica, po ukusu
  • kisela pavlaka - za prilog
* merne jedinice

Način pripreme

Potrebna vam je šerpa sa debelim dnom. Celo vreme jelo kuvajte na umerenoj vatri. Potrebno je oko 5 sati.

Sitno iseckajte luk. Šargarepu nasecite na kolutove, a celer na kockice. Krompir nasecite na velike komade. Beli luk izgnječite.

U šerpu sipajte ulje, ugrejte ga i dodajte usitnjen crni luk i malo vode, pa dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte meso, nasečeno na veće komade i upržite ga do zlatne boje uz povremeno mešanje.

Kada ispari voda i jelo ostane samo na masnoći, dodajte 3 pune kašike aleve paprike, mleveni kim i 200 ml tople vode. Kuvajte u otvorenoj šerpi i ostavite da se krčka na umerenoj vatri.

Kada tečnost ponovo ispari, dodajte novih 200 ml vode i ovaj postupak ponavljajte 4 do 5 puta, dok meso ne omekša potpuno. Nakon toga dodajte presovani beli luk, so i još 500 ml vode. Kada ponovo proključa, dodajte šargarepu, naseckane drške peršuna i celer nasečen na kockice. Kuvajte poklopljeno oko 20 minuta.

Dodajte krompir nasečen na velike komade, pospite sveže mlevenim biberom i ostavite da se krčka na slaboj vatri oko 1 sat. Obavezno ga poslužite u dubokom tanjiru sa kuglicom kisele pavlake.

Napomena: Jelo je pripremljeno sa mladom teletinom, koja je prethodno očišćena od svih žilica i masnoća, da bi ostali mekani komadi. Kuva se sporo, oko 5 sati na tihoj vatri, s tom što je prethodno lonac jako zagrejan, a zatim je temperatura smanjena za trečinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: