Način pripreme
Krompir dobro operite i nožem napravite lagani razrez u obliku kruga po kori u sredini krompira (u najužem delu) i onda ih skuvajte u posoljenoj vodi dok ne budu gotovi. Oljuštite ih lagano, tako što kao čarape skinete koru sa razreza.
Izgnječite krompir i dodajte maslac, kiselo mleko, narendani crni luk, so i mlevene začine (kumin, biber, čubar, slačicu i mirođiju). Dodajte 2 dobro umućena jaja i sve ponovo dobro promešajte.
Za perfektan oblik ćuftica od krompira možete koristiti metalne kalupe za gurabije. Dobro ih napunite smesom od krompira, lagano pritisnite smesu, da bude gušće sabijeno, svaki prsten umotajte u providnu foliju i stavite sve u zamrzivač da se zamrzne na nekoliko sati (može se desiti i da budu u zamrzivaču nekoliko dana).
Zamrznute ćuftice od krompira izvadite pažljivo iz kalupa, potopite ih prvo u smesu od jaja umućenih u penu, nakon toga u prezle, ponovo u jaja i poređajte ih u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje i premazali uljem.
Zapecite sve oko 10 minuta na sredini rerne uz uključen ventilator u dobro zagrejanoj rerni na 250 stepeni, a nakon toga ih okrenite uz pomoć štipaljke i ostavite ih da se peku još 10 minuta,
Za sos mleko umutite sa majonezom, dodajte mirođiju, slačicu, presovani čen belog luka, orahe i so po ukusu. Dobro promešajte i poslužite u kupici ili čaši, zajedno sa ćufticama od krompira.