Način pripreme
Kvasac aktivirajte sa 100 ml toplog svežeg mleka i dve kašike brašna. Sačekajte 15 minuta da se aktivira.
Brašno prosejte i napravite udubljenje u njemu. U udubljenje sipajte aktivirani kvasac, so, šećer, sirće, ulje i 300 ml svežeg mleka. Umesite srednje meko testo i ostavite ga na toplom da naraste.
Kada je testo naraslo, uzimajte po malo od njega. Razvlačite uske dugačke trake, premažite ih obilno uljem i uvrtite ih kao fitilj.
Nakon toga trake nasecite na jednake komade. Poređajte ih u pleh premazan maslacem. Ostavite ih da dodatno narastu i kada je gotovo, pecite ih u lagano zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
U maloj posudi promešajte mirođiju, preostali maslac, prethodno presovane čenove belog luka i 2 prstohvata soli. Kada ih izvadite, dok su još pogačice vruće, premažite ih smesom od belog luka.