Način pripreme
Rerna - 200 stepeni. Ravan pleh pokriven papirom za pečenje i posut kukuruznim brašnom.
Suvi kvasac rastvorite u vodi sa prstohvatom šećera. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Brašno prosejte i promešajte sa malo soli, a nakon toga sipajte aktivirani kvasac. Umesite testo, koje se ne lepi po rukama, a ako je potrebno dodajte još malo vode, ali pažljivo, u kapima.
Ostavite testo da naraste u nauljenoj posudi, pokriveno folijom oko 1 sat. Naraslo testo veoma lagano premesite, da bi izašao vazduh iz njega. Podelite ga na 4 jednaka dela, od kojih napravite dugačke vekne od 30-32 cm.
Poređajte ih u pleh i napravite zareze oštrim tankim nožem po dijagonali. Pospite kukuruznim brašnom i ostavite da narastaju još 20 minuta.
Pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta, a u rernu stavite posudu sa toplom vodom. Bagete ohladite na rešetci.
Beleška: Raskošni bageti. Veoma su lagani sa hrskavom koricom i šupljinama unutra, kako i treba da izgleda pravi francuski baget.
Podelila sam sastojke na dva dela i dobila sam dva bageta, oko 360 g svaki.
Radila sam sve mikserom, nakonšto je testo umešeno, izvadila sam ga iz miksera i udarala o radnu površinu, tako što se hvata jedna strana, udara se, testo se razvlači, ponovo se sakuplja i udata u ploču.
To sam ponovila nekoliko puta, oko 20, što dovodi do veoma elastičnog i istovremeno vazdušastog i glatkog testa.
Pogledajte takođe kako da napravite tradicionalni francuski gratin ili omiljeni francuski brioš.