Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Francuski baguette»Francuski baget sa maslacem i belim lukom

Francuski baget sa maslacem i belim lukom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Francuski baget sa maslacem i belim lukom1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Francuski baget sa maslacem i belim lukom - da pojedete i samo njega, nećete pogrešiti"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, belo
  • topla voda - 300 ml
  • kvasac - 2 kašičice, suvi
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 100 g, sobna temperatura
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 kašike
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte vodu u posudu i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite da se aktivira 10-15 minuta.

Pomešajte brašno i so, promešajte dobro i polovinu dodajte u vodu sa kvascem.

Promešajte, poklopite i ostavite da nadođe najmanje 4 sata. Ovo predstavlja prvi kvas, predkvasac ili pate fermente.

Nakon ovog vremena dodajte preostalo brašno. Testo je previše lepljivo i može se dodati još vrlo malo brašna. Mesite rukom oko 10 minuta, razvlačeći testo po radnoj površini, ponovo ga sastavite i ponovo razvucite. Vremenom će postati lepo, glatko i elastično testo. Formirajte loptu od testa, pokrijte i ostavite da nadođe 1 sat.

Naraslo testo izvadite iz posude, prtisnite ga rukama i podelite na dva jednaka dela. Svaki deo oblikujte u pravougaonik dimenzija 15x8 cm.

Donja trećina se savija prema sredini, kao i gornja trećina prema sredini. Ovaj korak se ponavlja tri puta na komadu testa. Posle svakog savijanja testa se ponovo oblikuje u pravougaonik i sukcesivno savija. Na taj način se testo razvija po dužini.

Gotove bagete stavite u prethodno pripremljeno papirno korito, kako se ne bi razlivali tokom pečenja. Ostavite hleb da se diže oko 30 minuta.

Oštrim nožem dijagonalno zasecite šare na bagetima.

U rernu, pre zagrevanja, na dno stavite široki i dublji pleh pun vode.

Ovo je potrebno zbog vlaženja bageta tokom pečenja - peku se na pari.

Pecite na 220 stepeni oko 15-20 minuta.

Predkvasac se može pripremiti od prethodne večeri, ostavite ga na hladnom i napravite bagete sledećeg jutra. Vreme kao vreme nije toliko važno, važno je imati predkvasac.

KREM OD MASLACA

Maslac sobne temperature se umuti mikserom. Posolite ga, pobiberite i dodajte izgnječeni beli luk i seckani peršun. Dobro umutite dok ne postane kremasta masa.

Gotov pečeni baget isecite po sredini, ali pažljivo da ne povredite koru, i napunite ga aromatičnim maslacem. Čvrsto umotajte u aluminijumsku foliju i stavite u rernu zagrejanu na 175 stepeni na 10 minuta.

Francuski baget sa maslacem i belim lukom je veoma ukusan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: