Način pripreme
Očistimo, operemo i isečemo pileće džigerice na male kockice (ili iznutrice iz ćurke, u mojoj ćurki nije bilo srca, džigerica i iznutrca i zbog toga sam koristila džigerice), u šerpu sipamo ulje, čim se ugreje dodajemo ulje.
Dinstamo ih, nakon toga dodajemo očišćen i iseckan na krugove praziluk, sitno iseckan luk i očišćenu i sitno iseckanu šargarepu. Dinstamo oko 4-5 minuta, nakon toga dodajemo pečurke isečene na kolutove.
Dinstamo još 4-5 minuta nakon toga dodajemo pirinač, čim promeni boju sipamo 2 šolje vodem dodajemo so i biber po ukusu i kuvamo oko 15-20 minuta, s vremena na vreme mešajući da se ne zalepi.
Gotovim nadevom punimo ćurku i zašivamo. Ako nam ostane nadeva i poređamo pored ćurke u plehu. Ćurka se namaže sa obe strane, bibeom i solju.
Dolijemo malo vode u pleh i uvijemo folijom. Sat pre nego što je izvadimo iz rerne, skidamo foliju da se zapeče odozgo i da se uhvati korica. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotovo.
Pečenje je oko 3-4 sata.