Način pripreme
Nadev obavezno mora biti hladan. Možete ga napraviti prethodnog dana.
Oljuštite luk i sitno iseckajte. U šerpu stavite ulje, kad se ugreje stavite luk da se prži, dok ne dobije braon boju.
Dodajte mleveno meso, u koje ste prethodno, uz pomoć viljuške, razmutili malo hladne vode.
Dodajte 2 šolje vode u luk i mleveno meso i dinstajte, dok ne ostane na masti. Kad bude gotovo, začinite solju i bosiljkom.
Smesu ostavite da se ohladi ili je napravite prehodnog dana i stavite je u frižider kad se ohladi.
Napravite testo tako što prosejete brašno i u sredini napravite udubljenje. Dodajte so i ulje.
Ugrejte vodu, treba da bude mlaka, a ne vrela i dodajte šećer i kvasac, mešajte dok se ne rastvori.
Dodajte kvasac u brašno, ali ne odjednom, nego u delovima i zamesite meko teso, koje se ne lepi.
Ostavite da nadođe na toplom. Ja ga stavljam u rernu na 70 stepeni.
Kad nadođe, podelite ga na 5 jednakih loptica. Ja sam koristila kuhinjsku vagu da bude tačnije.
Razvlačite sve loptice na jednaku veličinu. Pravite jedan prorez od centra ka periferiji.
Raspordite smesu ravnomerno preko svakog kruga i počnite da uvijate u ružice, (pogledajte slike).
Kad uvijete ružice, stavljate jednuružu u sredinu a preostale četiri oko nje.
Koristite viši pleh ili vatrostalnu činiju. Namažite je uljem i popsite brašno da možete lakše izvaditi pogaču.
Ostavite da naraste na toplom, ili u rerni na niskoj temeperaturi.
Pecite u slaboj rerni na 160-170 stpenei, da bi mogla da naraste još i da se ispeče unutra.
Vreme pečenja je oko 30-35 minuta. Možete proveriti čačkalicom za zube, ako se ne zalepi testo po njoj, znači da je gotova.