Način pripreme
Iseckajte šunku veoma sitno satarom ili odgovarajućim nožem - cilj je da može dobro da se umesi u testu.
Zagrejte osam kašika maslinovog ulja u malom tiganju, sipajte brašno i mešajte 3 minuta, nakon čega dolijte mleko i pileći bujon, ponovo uz neprestano mešanje. Začinite solju, biberom i oraščićem. Mešajte na umerenoj ringli dok se ne zgusne sos i dodajte usitnjenu šunku.
Kuvajte još 2-3 minuta na slaboj ringli i sklonite s vatre. Ohladite sos i ostavite ga u frižideru na 3 sata. Možete da pripremite smesu i dan-dva ranije i da je čuvate dobro pokrivenu u frižideru dok ne dođe vreme za pripemu kroketa.
Umutite jaja sa vodom u odgovarajućoj posudi, sipajte prezle u odvojenu posudu i nabrašnjite ruke. Oblikujte krokete veličine 2, 5 cm i poređajte ih u tanjir, ali da ne dodiruju jedni druge.
Zgrejte oko 1, 3 cm masnoće za prženje u većem tiganju do temperature od oko 180 stepeni. Uvaljajte krokete u jaja, nakon toga u prezle i spuštajte da se prže na kratko - okrenite ih nekoliko puta, dok ne dobiju primamljivu zlatastu boju.
Vadite krokete pomoću rešetkaste kašike na kuhinjski ubrus. Servirajte tapas krokete sa šunkom (Croquetas de Jamon) odmah.