Način pripreme
Rerna - 200-220 stepeni; Posuda - vatrostalna - oko 30/20 cm.
U većoj posudi se pomeša konzervirani paradajz, voda, maslinovo ulje, usitnjen bosiljak, origano, pasiran beli luk ili iseckan na veoma sitno, so, biber i dodaju se fusuli. Promeša se.
Cela smesa se sipa u posudu za pečenje i zagladi se. Odozgo se gusto poređaju tanko isečeni krugovi svežeg paradajza. Peče se na 220 stepeni oko 30-40 minuta.
Nakon što su fusuli gotovi, pri serviranju svaka porcija se obilno pospe narendanim parmezanom ili se ostavi u posudici na stolu i kašikom svako dodaje po svom ukusu.
Izvor: Italijanska kuhinja
Beleška: Fusili se ne kuvaju prethodno! >
Izuzetan recept za one koji vole brza, posna i ukusna italijanska jela. Još pri pripremu ovog recepta počinje da se rasprostire prelepa aroma. Veoma ga preporučujemo, ali zaista posut parmezanom. Sebi sam dodala i feferonče za jači ukus, ali s njim ne preterujte, jer je veoma ljut začin.
Pozvala sam danas četiri prijateljice na jedan matine i ostale su prijatno iznenađene. Dodala sam i čašu lepog crvenog italijanskog vina.