Način pripreme
Voće oprati i ukloniti peteljke (ne izbacujte ih). Ukloniti i koštice pomoću zihernadle, ukosnice ili šta god Vam je od koristi (ja sam koristila mašinu). Koštice ukloniti nad posudom u kojoj će se kuvati sirup, da bi sačuvali sok.
Nemojte se brinuti ukoliko pri čišćenju koštica povredite višnje.
Očišćene višnje preliti vodom i staviti ih na ringlu, da se kuvaju oko 30 minuta, na umerenoj vatri, dok u potpunosti ne omekšaju. Nakon toga, sirup procediti kroz cediljku ili gazu.
U dobijeni voćni sirup dodati šećer i ponovo ga vratiti na ringlu. Mešati, dok se šećer ne istopi, i ostaviti da vri još 4-5 minuta. Nakon što se zgusne, sirup skloniti sa vatre i ostaviti ga da odstoji 30 minuta.
Sirup naliti u flaše. Ja sam napunila 10 malih flaša. Da bih imala različite arome, rešila sam da u svaku flašu dodam malo mirisne note. U četiri flašica sam stavila po listić rozetle, u tri sam podelila kesicu vanile, a u preostale tri flašice po prutić cimeta. Sterilisati 5 minuta.
Gotov sirup od višanja je koncentrat, što znači da ga možete razrediti po ukusu, željenom količinom vode.
* Peteljke od višanja (Primus cerasus L.) ne izbacujte, sačuvajte ih i isušite na hladnjikavom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti. One deluju tako što jačaju srce i kao diuretik. Pomažu kod otežanog mokrenja, kamena u bubregu i bešici.