Način pripreme
Dobro kod ovog recepta je to, što bacate samo i jedino koštice, a dobijate ne jedan, nego dva različita proizvoda.
Prvo treba da operete i dobro očistite višnje od koštica i loših višanja.
Za 2 kg čistih višanja biće vam potrebno oko 3 kg ovog voća, jer će otpasti skoro 1 kg koštica,
Višnje operite, očistite od koštica i stavite ih u duboku šerpu, tako da ne izađu prilikom kuvanja i da ima dovoljno mesta da dodate šećer i vodu.
Sačekajte da voda provri i od tog trenutka kuvajte 20 minuta na jakoj vatri. Ako imate mogućnost, skidajte penu za vreme kuvanja. Kada prođe 20 minuta, sipajte limuntus, promešajte i kada se sirup ohladi, sipajte ga u flaše i zatvorite ih.
Flaše stavite u dubok lonac i kuvajte ih u vodi oko 10 minuta da ih sterilišete.
Voće koje ostane nkon ceđenja sirupa (kroz gazu), vratite ponovo na vatru i dolijte još 300 ml vode, pa sve kuvajte još desetak minuta, dok tečnost ne ispari i dok se masa ne zgusne.
Voće sipajte u tegle, zatvorite ih dok su još tople i okrenite ih poklopcem na dole.