Način pripreme
Pripremamo karamel sos.
U suvom loncu zagrejte šećer na laganoj vatri i mešajte dok se ne istopi i ne dobije zlatnu boju.
Sklonite šerpu sa vatre, dodajte maslac i mešajte oko 5 minuta.
Zatim sipajte zagrejanu pavlaku i vratite lonac na šporet.
Mešajte dok se ne dobije jednolična, glatka konzistencija.
Sklonite sos sa šporeta, ohladite na sobnoj temperaturi i ostavite u frižideru najmanje 3 sata.
Pripremamo eklere.
Stavite vodu, mleko, maslac i so u šerpu.
Nakon što se maslac istopi i smesa provri, dodajte brašno odjednom i mešajte drvenom kašikom dok se ne dobije jednolično testo.
Sklonite posudu sa vatre i ostavite da se testo ohladi.
Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući dok se potpuno ne sjedini.
Testo prebacimo u pleh, formiramo eklere na papiru za pečenje i pečemo 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, a zatim smanjimo temperaturu na 160 stepeni i pečemo još 20-30 minuta.
Pripremamo karamel krem.
Umutite maskarpone sa karamel sosom (malo ostavite za dekoraciju).
Krem prebacimo u poš i njime punimo eklere.
Odozgo ih ukrašavamo kremom i sosom i čuvamo u frižideru.
Ekleri sa karamel kremom za goste su divni.