Način pripreme
Keks sameljite u mrvice pomoću blendera.
Ako nemate uređaj, učinite to uz pomoć oklagije. Ali onda morate naporno da radite, jer smesa ne bi trebalo da sadrži velike grudvice. Optimalna konzistencija je blizu brašna.
Sitno smrvljenom keksu dodajte šećer i kakao, pa mešajte dok ne postane glatko.
Dodajte oko 1/2 čaše mleka ili vode, umesite homogeno testo.
Radnu površinu obložite providnom folijom i po njoj rasporedite podlogu u obliku pravougaonika. Bolje je raditi rukama navlaženim vodom. Stavite prozirnu foliju na testo od keksa i oklagijom poravnajte podlogu na jednaku debljinu. Veoma je lako!
Za krem: Kao što vidite, ovog puta su nam potrebna samo dva sastojka - kvalitetna pavlaka za šlag i kuvano kondenzovano mleko.
Veoma važan uslov za ukusni krem je pavlaka za mućenje. Podsećamo vas da sadržaj masti mora biti najmanje 33% ili veći.
Ne savetujemo vam da koristite biljnu pavlaku. Pročitajte etiketu i sastav i razmislite da li je vredno hraniti porodicu očiglednim hemijskim proizvodom.
Pokušajte da izaberete kondenzovano mleko dulse de leche, takođe prirodno, bez biljnih masti i drugih neželjenih aditiva. Na kraju, boja i ukus gotovog karamel krema zavise od njega.
Ako koristite domaću pavlaku, postoji poseban način pripreme krema. Kod pavlake iz prodavnice - drugi. Daćemo vam obe opcije.
Za domaću pavlaku
Sastojci za krem moraju biti hladni iz frižidera, u suprotnom postoji opasnost od sporog procesa mućenja ili da se on uopšte ne ostvari.
Kakoda napravite krem od pavlake dulse de leče?
Počnite kombinovanjem dva sastojka koja su nam potrebna u dubokoj posudi. Približan odnos je prikazan gore. Međutim, količinu kondenzovanog mleka možete prilagoditi prema sopstvenom ukusu.
Prvo, pri maloj brzini miksera, samo promešajte sastojke dok ne postane glatka smesa.
Zatim nastavite velikom brzinom da mutite krem od kuvanog kondenzovanog mleka i pavlake dok se ne zgusne. Pravilno, šlag treba da se zgusne i zadrži dobar trag prilikom prolaska kašikom.
Krem sa pavlakom iz prodavnice
Ako ste uzeli pavlaku kupljenu u prodavnici, menja se algoritam za pravljenje krema. Prvo umutite pavlaku dok ne postane čvrsta, a zatim dodajte malo kondenzovanog mleka i mešajte najmanjom brzinom.
Krem premažite na čokoladnu podlogu i pažljivo umotajte čokoladni rolat. Da se čokoladni rolat sa punjenjem od karamel krema ne raspadne tokom sečenja, fiksirajte providnom folijom i stavite ga u frižider ili na hladno oko sat vremena.
Kao što vidite, krem od kuvanog kondenzovanog mleka i pavlake je gust. Pogodan je kako za ukusne kolače, tako i za punjenje malih peciva: kiflica, kolača, korpica, eklera. Na sličan način možete napraviti rolat sa čokoladnim filom dodavanjem 50 g otopljene čokolade u kondenzovano mleko sa maslacem!
Rolat možete ukrasiti bombonima od karamele, koje oblikujete kao lešnike, a od istog testa možete napraviti i stene. Zabavite se uz lagani i vrlo ukusni rolat od čokolade sa karamel kremom!