Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ekler torta»Krem brule torta sa eklerima

Krem brule torta sa eklerima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Krem brule torta sa eklerima
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
12
"Čim ugledamo eklerovu tortu, a naročito ako je sa krem bruleom, znajte da smo odmah dostupni"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 6 kom.
  • šećer - 180 g
  • brašno - 160 g
  • za eklere
  • voda - 250 ml
  • kravlji maslac - 75 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - prstohvat
  • jaja - 4 kom.
  • za eklerov krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • belance - 4 kom.
  • šećer - 80 g
  • brašno - 70 g
  • kravlji maslac - 30 g
  • vanila - 2 kom.
  • želatin - 3 kom.
  • za karamel preliv
  • med - 3 kašike
  • čokolada - 20 g
  • voda - 2 kašike
  • kravlji maslac - 30 g
  • za šećernu glazuru
  • šećer u prahu - 150 g
  • voda - 3 kašike
  • kravlji maslac - 20 g
  • pavlaka za kuvanje - za dekoraciju
  • čokoladne mrvice
* merne jedinice

Način pripreme

Za koru:

Odvojiti belanca od žumanca. Belanca umutiti u sneg, a žumanca i šećer u krem, pa sjediniti obe smese mešanjem špatulom, i dodati prosejano brašno. Smesu sipati u kalup za tortu (prečnika 24 cm), namazan maslacem, i peći na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Koru ostaviti da se ohladi, pa je naseći po horizontali na dva ravna dela.

Za eklere:

U metalnu posudu naliti vodu, dodati maslac, šećer i so, i staviti na jaku vatru, da provri. Nakon toga, odjednom dodati brašno, uz energično mešanje špatulom, dok testo ne počne da se odlepljuje od zidova posude. Ostaviti smesu da se ohladi, pa dodati, uz neprestano mešanje, jedno po jedno jaje. U tavi, prekrivenoj papirom za pečenje, kašičicom oblikovati eklere, veličine lešnika, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Za eklerov krem:

U dubokoj posudi umutiti belanca sa šećerom u krem, dodati brašno i vanilu, i promešati. Posebno zagrejati mleko sa maslacem, pa kad provri, uz neprestano mešanje ga polako dodati u smesu sa belancima. Ponovo staviti na tihu vatru i kuvati dok se krem ne zgusne. Ostaviti krem da se ohladi, pa napuniti eklere njime, pomoću šrpica.

Za krem brule u šerpu sipati pavlaku i ostaviti je da provri, pa dodati smesu od prethodno umućenih žumanaca, šećera i vanile, uz neprestano mešanje. Nakon što smesa provri, skloniti je sa vatre i dodati želatin, rastopljen na pari, promešati i ostaviti da se ohladi.

Napraviti šećerni sirup od 1 šolje šećera i 1 šolje vode, pa njime preliti kore.

Sklopite tortu tako što u kalup za tortu stavite jednu koru, prelivenu sirupom, poređate eklere sa kremom, i prelijete je ohlađenim krem bruleom, pa preko stavite drugu koru. Kalup staviti u frižider nekoliko sati, dok se krem ne stegne u potpunosti. Nakon toga, pažljivo ukloniti kalup i tortu postaviti na odgovarajući tanjir za serviranje torte.

Za karamel preliv treba zagrejati vodu i med na ringli, da se pretvore u karamel, dodati nalomljenu čokoladu i vanilu, pa kuvati na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. Nakon što se zgusne, skinuti sa vatre i dodati maslac, pa mešati dok se u potpunosti ne rastopi. Vrući preliv sipati preko torte i brzo ga namazati, dok se nije zgusnuo.

Za šećernu glazuru prosejati šećer u prahu kroz sito, i preliti vrućom vodom. Dodati maslac i mešati dok se ne istopi. Špricom naneti proizvoljno ohlađenu glazuru preko karamel preliva.

Umutiti pavlaku i ukrasiti tortu po Vašoj želji, i posuti čokoladnim mrvicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: