Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Špargle iz rerne sa jajima i prezlom

Špargle iz rerne sa jajima i prezlom

ZoriZori
Guru
8932865k
Špargle iz rerne sa jajima i prezlom
Fotografije: Zori
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Hrskavi predlog sa šparglom, koji morate probati po svaku cenu - najbolje sa prijateljima"

Potrebni sastojci

  • špargle - 500 g zelenih
  • so - 1 kašičica
  • sok od limuna - 2 kašičice
  • jaja - 2 kom.
  • maslac - 40 g (1/3 pakovanja od 125 g)
  • prezle - 3 - 4 kašike
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • brašno - 2 kašike
  • so
  • beli biber - 1 kašičica
  • beli luk - 1 čen, pasiran
  • peršun - 1/2 vezice (ili mirođija)
* merne jedinice

Način pripreme

Špargle oprati hladnom vodom, pa ukloniti drvenasti deo sa osnove. Najbolji način je istovremeno uhvatiti i osnovu i vrh stabla, pa ga blago saviti u smeru ka osnovi.

Tamo, gde se slomi, počinje nepotrebni drvenasti deo, koji treba da se ukloni. Druga mogućnost je odrezati oko 2-3 cm od osnove nožem, ali Vam ovo ne preporučujem.

Ljuštilicom za povrće oljuštiti špargle (u smeru od glave ka osnovi), vezati ih u snop i staviti u posudu sa hladnom vodom, pa polako zagrejati dok ne provri. Nakon što voda provri, dodati jednu do dve kašičice soka od limuna, ili, ukoliko nemate - sirća.

Kuvati špargle dok ne budu polugotove, tj. dok ne omekšaju - da mogu da se probodu bez napora viljuškom.

Vreme kuvanja je različito, u zavisnosti od debljine, svežine, dužine, boje špargli, itd.

Iscediti ih u cediljci, pa stabla poređati jedno pored drugog, u odgovarajućoj posudi, obilno namazanoj maslacem.

Umutiti jaja, brašno, sveže mleko, pasirani čen belog luka, mleveni beli biber i so (po ukusu), dok se ne dobije homogena smesa, a njome preliti špargle.

Viljuškom malo razmestiti špargle, da smesa uđe ravnomerno između njih. Jelo obilno posuti prezlama i rasporediti preostali maslac odozgo (nasečen na tanke kriške).

Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Odmah nakon vađenja iz rerne, jelo obilno posuti sitno naseckanim svežim peršunom ili mirođijom.

Može se servirati i toplo i hladno. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: