Način pripreme
Špargle oprati hladnom vodom, pa ukloniti drvenasti deo sa osnove. Najbolji način je istovremeno uhvatiti i osnovu i vrh stabla, pa ga blago saviti u smeru ka osnovi.
Tamo, gde se slomi, počinje nepotrebni drvenasti deo, koji treba da se ukloni. Druga mogućnost je odrezati oko 2-3 cm od osnove nožem, ali Vam ovo ne preporučujem.
Ljuštilicom za povrće oljuštiti špargle (u smeru od glave ka osnovi), vezati ih u snop i staviti u posudu sa hladnom vodom, pa polako zagrejati dok ne provri. Nakon što voda provri, dodati jednu do dve kašičice soka od limuna, ili, ukoliko nemate - sirća.
Kuvati špargle dok ne budu polugotove, tj. dok ne omekšaju - da mogu da se probodu bez napora viljuškom.
Vreme kuvanja je različito, u zavisnosti od debljine, svežine, dužine, boje špargli, itd.
Iscediti ih u cediljci, pa stabla poređati jedno pored drugog, u odgovarajućoj posudi, obilno namazanoj maslacem.
Umutiti jaja, brašno, sveže mleko, pasirani čen belog luka, mleveni beli biber i so (po ukusu), dok se ne dobije homogena smesa, a njome preliti špargle.
Viljuškom malo razmestiti špargle, da smesa uđe ravnomerno između njih. Jelo obilno posuti prezlama i rasporediti preostali maslac odozgo (nasečen na tanke kriške).
Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Odmah nakon vađenja iz rerne, jelo obilno posuti sitno naseckanim svežim peršunom ili mirođijom.
Može se servirati i toplo i hladno. Prijatno!