Torta sa crvenim ružama

Desislava DonchevaDesislava Doncheva
Kuvar
10736298
Torta sa crvenim ružama
Fotografije: Desislava Doncheva
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
255 min.
Kuvanje
145 min.
Ukupno
400 min.
Porcije
16
"Pravi majstortski nastup, koji zaslužuje aplauz! A sad, kad već znate kako se pravi, red je na vas"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 50 g
  • med - 3 supene kašike
  • soda bikarbona - 2 kašičice
  • kakao - 2 kašičice
  • brašno - 3 šolje
  • Za krem A
  • sveže mleko - 1 l
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 2 supene kašike
  • skorb - 1 supena kašika od vanie
  • šećer - 1 šolja
  • za krem B
  • margarin - 500 g, mekan
  • za ukrašavanje torte
  • eurokrem - 1 šolja
  • orasi - 1.5 šolja, mleveni
  • šećerno testo - 160 g
  • gel boja - 1 komad, crvena
  • kakao - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kore: Smesu od jaja sa1 šoljom šećera, 50 g kravljeg maslaca, 3 supene kašike meda, 2kašičice kakaoa i 2 kašičice sode za hleb kuvamo na pari oko 10 minuta uz neprestano mešanje dok ne poveća obim 4-5 puta. Kad se ohladi pomešamo smesu sa tri šolje brašna. Ostavljamo testo da odstoji u frižideru oko 2 sata.

Nakon toga ga delimo na sedam jednakih lopti. Svaku razvučemo u krug debljine 2 mm. Pripremamo odgovarajući pleh istog prečnika, kao razvučene lopte, pospemo ih brašnom. Kore pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Kad se ispeku ostavljamo ih da se ohlade i nakon toga četkom odvajamobrašno kokje se zalepilo.

Krem A: Umutimo 1 jaje, 2 supene kašike brašna, 1 supenu kašiku skroba, 1 šolju šećera, nakon toga smesu sipamo u 1 litar vrelog svežeg mleka.

Krem B: Margarin 500 g se umuti dok ne pobeli. Nakon toga ga dodajemo u ohlađen krem A. Smesu dobro promešamo žicom. Treba da e dobije glatka homogena smesa, margaroin ne treba da se odvaja od ivica posude.

Sastavljanje torte: Poređamo sedam kora u odgovarajući poslužavnik, između svake kore treba da ima jednaka količina krema. Ostavljamo krem i za površinu i strane torte. Satavljenu tortu ostavljamo na hladnom 24 sata. Na taj način se torta stegne, kore omekšaju i upijaju krem. Kad prođe 24 sata torta se stegla i možemo, lepim nožem, iseći neravnine na korama, oblikujemo tortu u krug.

Šećerna dekoracija torte: Šećerno testo se podeli na dve velike i jednu malu loptu. Velike se dobro pomešaju sa crvenom i braon bojom, malu lopticu ne bojimo. Crvenu boju dobijamo gel bojom, a braon kad pomešamo sa kakaom. Od crvenog šećernog testa pravimo male ružice.

Svaku ružicu sastavljamo čačkalicom za zube i ostavljamo zabodenu na kartonu za jaja. Braon lopticu pomešanu sa kakao. i neobojenu loptu stavljamo u male kese, od njih se posle prave listovi i natpis.

Ukrašavanje torte: Tortu lepo pospemo mlevenim orasima. Na pari se rastopi eurokrem i kašikom našaramo odozgo, da se dobije velika rešetka. Ostavljamo eurokrem da se stegne i u međuvremenu pravimo listove od braon šećernog testa. Kad se eurokrem stegne, poređamo braon listove i prethodno napravljene crvene ruže. Za natpis na torti koristimo malu belu loptu šećernog testa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: