Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Srpska torta sa malinama

Srpska torta sa malinama

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Srpska torta sa malinama
Fotografije: Daniela Ruseva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Naša korisnica Daniela se ponovo aktivirala i ponudila još jedan izazov - odličnu tortu sa malinama, bez premca"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 5 supenih kašika /punih/
  • brašno - 5 supenih kašika /punih/
  • kakao - 2 supene kašike /pune/
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • za preliv
  • voda - 250 ml
  • šećer - 5 supenih kašika
  • konjak - 1 supena kašika
  • fil
  • sveže mleko - 950 ml
  • brašno - 10 supenih kašika
  • šećer - 8 supenih kašika
  • maslac - 125 g, kravlji
  • margarin - 100 g
  • šećer u prahu - 5 supenih kašika
  • vanila - 2 kesice
  • za glazuru
  • crna čokolada - 100 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • za ukras
  • maline - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore:

Umutite jaja sa šećerom na penu. Dodajte brašno, prethodno prosejano sa praškom za pecivo, kakaom i vanilom.

Sipajte smesu u kalup za tortu širine oko 26 cm, dno se obloži papirom za pečenje. Stavlja se u rernu da se peče i uključuje na 180 stepeni. Peče se 15-ak minuta ili probate čačkalicom za zube, ostavite da se kora ohladi.

Priprema preliva:

Voda sa šećerom se stavlja u šerpu na vatru da provri, meša se da se šećer rastopi. Dodaje se jedna kašika alkohola - konjak po želji ili drugi ekstrakt. Od preliva odvojite 5 kašika i u njemu se rastvara 1 kafena kašika želatina za maline.

Priprema fila:

Na vatru se, u šerpu sa dnom koje se ne lepi, stavlja 500 ml svežeg mleka da se ugreje. U njega se sipa smesa od prethodno rastvorenih 10 supenih kašika brašna, što je oko 150 g, zajedno sa 8 supenih kašika šećera, što je 75 g i 3 kafene šolje hladnog svežeg mleka - to je količina koja je ostala, pre toga je odvojeno malo za glazuru. Krem se neprestano meša, dok se ne zgusne.

Dobija se veoma gust grem, koji se podiže sa lopaticom. Ostavljamo da se dobro ohladi, inače posle može da se preseče. Kad se ohladi, krem se pomeša sa maslacem i margarinom, pomešanim sa šećerom u prahu. Muti se mikserom. Dodaje se vanila i u delovima se sipa malo po malo od mlečnog fila. Muti se na niskoj brzini dok se smesa ne ujednači. Od krema se odvaja malo za ukras, oko 2 kašike.

Priprema glazure:

Čokolada se izlomi u malu posudu, stavlja se preko druge posude sa vodom, koja se način ugreva i na taj način se rastopi na pari sa malo svežeg mleka, dok ne bude glatko. Pre nego što stavite mleko može se odvojiti 1 kašika i da se olikuju listići od čokolade, za ukras, preko papira za pečenje.

Sastavljanje torte:

Kora se preliva vrelim prelivom. Fil se sipa preko kore i oblikuje se, od ivica ka sredini- Oblikuje se kao kupola i poravna vlažnim nožem. Preko ila se sipa čokoladna glazura.

Kad se glazura stegne, odozgo se može ukrastiti, lagano se istiska iz šprica odvojeni beli krem, pravi se neka šara, kao čipkana mreža. U sredini kupole se ređaju maline, okupane u slatkom sirupu od želatina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: