bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Paelja»Originalna španska paelja

Originalna španska paelja

Originalna španska paelja1 / 2
22/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno85 min.
Porcije5
"Kad ne možete da odete do Španije, pozovite Španiju da dođe kod vas, sa ovim originalnim receptom za špansku paelju"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 2 komada, pileće grudi bez kostiju i kože
  • škampi - 500 g, sirovi
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • beli luk - 2 čenna
  • paprike - 1 srednje veličine, crvena i 1 zelena
  • paradajz - 2 komada, veliki
  • grašak - 150 g, zamrznut
  • pirinač - 500 g, za paelju
  • bujon - 1 l, pileći
  • šafran - 1 kašičica
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa. Ugrejte malo maslinovog ulja u širokom tiganju i pržite iseckan luk i beli luk, dok ne omekšaju.

Nakon toga dodajte pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još 5 minuta.

U međuvremenu ugrejte pileći bujon, da bude vreo i da se ne prekida kulinarski proces. Dodajte isečen paradajz i kuvajte još 5 minuta. Sipajte pirinač i dospite 500 ml vrele vode.

Nakon 5 minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Natavite da kuvate još 10-15 minuta, dok se tečnost ne apsorbira.

Skinite sa vatre i pokrijte posudu sa paeljom velikim poklopcem i listom aliminijumske folije, da se potpari 5-10 minuta pre serviranja.

Servirajte originalnu špansku paelju sa malo iseckanog peršuna i malo sveže isceđenog soka od limuna.

U ovako pripremljenu paelju se mogu dodati i školjke sa oklopom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: