Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Dresing za salate»Sos od belog luka (Ajoli)

Sos od belog luka (Ajoli)

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
499144
Sos od belog luka (Ajoli)
Fotografije: Diana Kostova
3 / 4sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
5
"Klasičan sos od belog luka, ide uz salatu sa krompirom, meso i neke riblje salate"

Potrebni sastojci

  • beli luk - 4 čena
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • hleb - 20 g za toster (bez kore)
  • žumanca - 2 komada, sveža
  • maslinovo ulje - 250 ml ekstra kvalitet
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • biber
  • kiselo mleko - 150 g, po želji
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite hleb na komadiće, poprskajte ga svežim mlekom i ostavite da upije.

Oljuštite i iseckajte beli luk krupnije i zajedno sa hlebom i oko 1/4 kaščice soli ga izgnječite u avanu.

Nakon toga umutite pastu od belog luka mikserom, zajedno sa 2 supene kašike maslinovog ulja i žumancima.

Dodajte sok od limuna, nakon toga još 2 supene kašike maslinovog ulja u kašljicama i promešajte smesu.

Lagano dodajte preostalo maslinovo ulje, mešajte neprestano. Začinite solju i biberom. Po želji u sos možete dodati kiselo mleko.

Sos ide uz salate sa krompirom, meso, a može i za neke finije salate sa ribom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: