Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od oraha»Francuska seoska torta sa kupinama

Francuska seoska torta sa kupinama

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Francuska seoska torta sa kupinama
Fotografije: Anelia Terzieva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Ova nežna francuska domaća torta sa slatkom od kupina nas je veoma iznenadila Svršen recept za radni dan ili praznik!"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 1
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 2/3 šolje
  • maslac - 50 g, kravlji
  • med - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • brašno - 2 2/3 šolje
  • za krem
  • kisela pavlaka - 1 kg
  • šećer u prahu - 1 i 1/2 šolje
  • kupine - 1 mala teglica slatkog (350 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja i mleko treba da budu na sobnoj temperaturi, a maslac da bude mekan. Umutite uz pomoć miksera, maslac, šećer i jaje, dodajte sveže mleko, a nakon toga i med, dok se ne dobije homogena smesa.

Nakon toga sipajte smesu u posudu, preporučuje se da je sa dnom koje se ne lepi i stavite je na ringlu da provri. Smesa treba da vri na tihoj vatri oko 10 minuta, uz neprestano mešanje, za to vreme ona treba da se zgusne i dobije zlatno-karame boju.

U malo ohlađenu smesu dodajemo brašno, prosejano sa praškom za pecivo i zamesimo elastično testo, koje podelimo na 5 lopti.

Testo se može mesiti dok je još toplo. Svaka lopta se razvlači na tanku okruglu koru. Ako kora nije savršena, možete je oblikovati odmah nakon što se ispeče.

Kore pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 sttepeni 5-6 minuta, u plehu obloženom papirom za pečenje.

Kad izvadite koru iz rerne, dok je još topla isecite je okruglim kalupom uz pomoć obruča kalupa, u kojem ćete praviti tortu ili uz pomoć tanjira i oštrog noža.

Tako će kore biti jednake, a gotova torta dobro oblikovana. Kora treba da se iseče i oblikuje dok je topla, zato što kad se ohladi bude tvrda i lomljiva i onda je dosta teže oblikovanje.

Na isti način razvlačite, pečete i oblikujete sve kore, nakon toga ih ostavljate da se dobro ohlade.

Krem za francusku seosku tortu pripremite, tako što mikserom dobro umutite kiselu pavlaku i šećer (po želji možete dodati i 2 vanile u krem).

Sastavite tortu tako što preko kore stavljate od krema, nakon toga pospete sa 2-3 kašičice slatkog od kupina i malo mlevenih oraha.

Ponavljajte proceduru dok ne potrošite krem i koru, poslednji red je obavezno sa pavlakom. Odozgo obilno posipate mlevenim orasima i ostavljate u frižideru na 3-4 sata da kore dobro upiju krem i slatko.

Najbolje da odstoji 24 sata. Pre serviranja izvadite iz kalupa i ponovo pospite orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: