Bundevara sa medom za Badnje veče

Bundevara sa medom za Badnje veče
19/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno65 min.
Porcije8
"Tradicija nalaže da za Badnje veće na stolu ima pita, a mi vas izazivamo da pripremite ovu bundevaru sa medom"

Potrebni sastojci

  • kore - 250 g
  • bundeva - 1 kg
  • orasi - 150 g
  • med - 200 g (pčelinji)
  • šećer - 100 g
  • ulje - 1 1/2 šolje
  • prezle - 1 supena kašik
  • cimet - 1/2 kašičice
  • limun - 1 komad (sok)
* merne jedinice

Način pripreme

Krupno izrendamo oljuštenu i očišćenju bundevu. Stavljamo je da se dinsta u malo vode na tihoj vatri, oko 5-6 minuta. Ocedimo je iz vode, dodajemo 1 šolju ulja i ponovo je dinstamo dok ne omekša. Pravimo nadev tako što u ohlađenu bundevu dodajemo polovinu meda, mlevene orahe, prezlu i cimet.

U namazan pleh ređamo kore za pitu posute uljem, između njih stavljamo dva sloja od nadeva. Stavljamo bundevaru da se peče u umereno ugrejanoj rerni 20-30 minuta.

Pripremamo sirup od šećera, preostalog meda i 250 ml vode, kuvamo desetak minuta na umerenoj vatri. Skidamo sa vatre i u njega dodajemo sok jednog limuna. Prelivamo vrelu bundevaru hladnim sirupom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: