Način pripreme
Kajsije se očiste od koštica i stavljaju se na vatru da se kuvaju sa čašom i po vode i šest supenih kašika šećera. Nekoliko svežih kajsija se ostavlja za dekoraciju. Kad se skuvaju dobijeni kompot se procedi.
Voće se pasira. Za žuti deo se može koristiti samo pire od kajsija. Međutim ja sam koristila i bistri deo i jednu kašiku pirea (želela sam da žuti deo izgleda providan, tako da slobodno možete korstiti sok jednog kompota).
Dok se kajsije kuvaju, želatin se stavlja u malo vode da nabubri, nakon toga se stavlja na paru, da postane tečan. Dodaje se u topao sirup od kajsija. Lepo se promeša i vraća se na vatru na nekoliko minuta. Smesa ne treba da provri.
Kad se ohladi, rasporedi se u čaše, koje se stavljaju nagnute u frižider. Treba da se podupru nečim. Ostavljaju se dok se mus ne stegne.
Za beli deo, pavlaka se stavlja u šerpu, dodaje se šećer, stavlja se na vatru, na nisku temperaturu, dok ne počne da vri, meša se s vremena na vreme da ne zagori.
Kad pavlaka počne da vri, skida se sa vatre, stalno mešajuću u nju se lagano dodaju mleko i želatin. Želatin se prvo potopi, kao što je opisano gore, posle se rastopi na pari.
Nakon toga se šerpa ponovo stavlja na vatru na nekoliko minuta, ali ne treba da provri.
Gotova panakota se sipa u čaše da stegnutim musom od kajsija i ponovo ostavlja da se dobro ohladi u frižideru, dok se ne stegne i beli deo. Servira se ukrašen svežim, iseckanim kajsijama.