Način pripreme
U posudi sa mlakim mlekom rastvorite kvasac i šećer. Dodajte umućena jaja, kiselo mleko, ulje i so i promešajte smesu. Dodajte brašno u etapama, zamesite meko i elastično testo.
Testo podelite na 5 jednakih delova i oblikujte loptice, koje razvučete na 5 tankih kora, iste veličine. Svaku koru obilno namažite mekim maslacem, poređajte ih jednu preko druge i sve zajedno uvijte u rolat.
Stavite rolat na 30 minuta u frižider. Nakon toga ga izvadite i isecite na kriške od 2 cm.
Poređajte ih horizontalno u pleh, obložen papirom za pečenje i stavite u sredinu svake nadev po vašoj želji sladak ili slan. Savijte kriške na dva dela, i lagano pritisnite prstima da izgledaju kao školjke.
Namažite kilice umućenim žumancem + 1 supena kašika svežeg mleka, stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne dobiju lepu boju.