Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Pečeni jagnjeći but na arapski način

Pečeni jagnjeći but na arapski način

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4591422k
Pečeni jagnjeći but na arapski način
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
220 min.
Ukupno
260 min.
Porcije
6
"Tajna ukusne jagnjetine je u majstorski izabranim začinima i tihoj vatri"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1 komad
  • cimet - 2 prstohvata
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • kurkuma - 1 kašičica
  • kumin - 1/2 kašičice
  • đumbir - 1/2 kašičice
  • biber - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1/ kašičice
  • beli biber - 1/2 kašičice
  • mladi luk - 1 vezica
  • jagnjeće iznutrice - 1/2 pakovanja, za sarmicu
  • mladi luk - 1 vezica
  • nana - 1 vezica
  • pirinač - 1 šolja
  • ulje
  • luk - 1/2 glavice, crni
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjetina se iseče pažljivo oštrim nožem, da se formira džep. Meso se posoli sa svih strana. U posudici se pomešaju suvi začini - cimet, narendan muskatni oraščić, kurkuma, kumin, đumbir, biber, aleva paprika i beli biber.

Začini se dobro promešaju i dodaje se nekoliko kašika ulja, da se pretvori u kašu. Ovom smesom se maže celo meso. Iznutrice za sarmicu se skuvaju u posoljenoj vodi, zajedno sa pola glavice luka. Nakon što su skuvane i ohlađen seče se na sitno.

Odvojeno se u zagrejanom ulju zaprži isečene vezica mladog uka, dodaje se i pirinač. Dodaje se voda u odnosu 1 prema 3 sa pirinčem. Na kraju se dodaje isečena nana i isečene iznutrice od sarmice.

Nadev se mnogo dobro zamesi. Začinjava se biberom, kurkumom, đumbirom i muskatnim oraščićem. Napravljeni džep u jagnjetini se pažljivo puni i zašiva koncem. Posle se stavlja u posudu za pečenje, naliva se sa dve šolje vode.

Posuda se pokriva aluminijumskom folijom i peče se na 200 stepeni oko 3 sata. Poslednjih 15 minuta pre nego što je jelo gotovo, sklanja se folija da se zapeče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: