Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pikantna svinjetina sa šargarepom

Pikantna svinjetina sa šargarepom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Pikantna svinjetina sa šargarepom
Fotografije: Sia Ribagina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Vreme je da otvorimo jedno pivo i da se počastimo ovom jedinstvenom pikantnom svinjetinom sa šargarepom"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1 kg
  • sveže mleko - 2 šolje
  • beli luk - 2 čena
  • ljute paprike - 1 komad
  • aleva paprika - 1 kašičica, ljuta
  • so
  • biber
  • majčina dušica - nekoliko struka
  • maslac - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • Za šargarepe
  • šargarepa - 5 komada
  • maslac - 30 g
  • šećer - 2 kašike, braon
  • pomorandža - 1 komad
  • so
  • biber
  • voda - 300 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Meso u ovom receptu je svinjska kolenica bez kostiju, vi možete da koristite plećku ili kontra file. Isecite meso na parčiće srednje veličine, stavite ga u posudu i sipajte odozgo sveže mleko. Mleko treba da prekriva meso. Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider na dva sata da se marinira.

Izvadite posudu iz frižidera, procedite meso od tečnosti, stavite parčiće preko suve krpe i osušite ih. Ostavite meso na sobnoj temperaturi pola sata.

Stavite tiganj na ringlu, stavite maslac i maslinovo ulje i zagrejte. Kad maslac zacvrči stavite meso i propržite kratko na jakoj temperaturi, tek toliko da se proprži i da blago promeni boju. Isecite ljutu papriku veoma sitno, a po želji joj pre toga odstranite semenke.

Stavite cele neoljuštene čenove belog luka i papriku u tiganj, začinite s nekoliko strukova majčine dušice, solju, biberom i malo aleve paprike. Promešajte, kuvajte minut-dva i sklonite sa ringle. Prebacite sadržaj iz tiganja u posudu za pečenje.

Šargarepe očistite i isecite na krupno, stavite ih kod mesa i začinite solju i biberom. Sipajte vodu i pokrijte posudu aluminijumskom folijom. Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite meso da se disnta 40 minuta.

Izvadite posudu iz rerne, sklonite foliju, uzmite maslac i stavite po malo od njega preko mesa i šargarepa, pospite braon šećerom i iscedite sok jedne velike pomorandže. Ako je voda uvrela, dospite još malo, ali na kraju pečenja meso treba da je ostalo samo na masnoći.

Vratite posudu u rernu i dopecite bez folije još 20 minuta dok meso i šargarepa ne dobiju prijatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: