Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjeći but sa hrskavom koricom na kiparski način

Jagnjeći but sa hrskavom koricom na kiparski način

ažurirano:
marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2363k
Jagnjeći but sa hrskavom koricom na kiparski način
Fotografije: Anonymous
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
4
"Svaki Uskršnji praznik završava ovako - ... i onda poslužite ovu neodoljivu jagnjetinu sa hrskavom koricom i u slast je pojedete."

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - oko 1, 8 kg - 2, 0 kg
  • lovorov list - 8 - 10 komada
  • senf - 60 - 70 g
  • sok od limuna - 15 ml, sveže isceđen
  • so - 2 kašičice
  • biber - 1 kašičica
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • origano - 1 kašičica
  • maslac - 50 - 60 g
  • maslinovo ulje
  • garnirung
  • krompir - 1 kg
  • mladi luk - 4 veze
  • so - po ukusu
  • nana - 1/2 veze, sveža
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni, pripremljena rešetka, duboki pleh.

Jagnjeći but operite i osušite uz pomoć ubrusa. Ako ima žila, očistite ih, a isto tako skinite i masnoću sa buta, ali ne potpuno. Treba da ostavite tanak sloj masnoće.

Senf promešajte sa sokom od limuna, biberom, solju i origanom. Dodajte i rastopljeni maslac. Promešajte. Ovu smesu utrljajte u but sa svih strana. Pospite alevom paprikom.

U pleh, u kome ćete peći but, stavite rešetku, sipajte oko 400 ml vode (voda treba da bude ispod nivoa rešetke oko 1 cm) i onda na rešetku postavite meso. Odozgo poređajte lovorov list. Pokrijte aluminijumskom folijom, ali pazite da se ne zalepi za meso.

Pecite na 180 stepeni bez ventilatora, samo na grejačima, oko 3 sata. Nakon toga, skinite foliju i ispecite meso da dobije hrskavu koricu - oko 40-45 minuta. Poslužite meso ohlađeno sa toplom garniturom.

Garnirung:

U isti pleh sa masnoćom koja je ostala od pečenja, sipajte naseckani mladi luk i poređajte velike komade krompira. Posolite i pospite sitno iseckanom nanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: