Hleb Ćabata

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Hleb Ćabata
Fotografije: marcheva14
3 / 4
01/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Otkrili smo tajnu ukusnog italijanskog hleba ćabata i žurimo da je podelimo sa vama"

Potrebni sastojci

  • brašno - 260 g sa visokim procentom proteina, 10.5 %
  • voda - 220 ml, topla
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • kvasac - 1/2 kašičice suvi ili 4 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni + posudica vode za vreme pečenja + pumpica sa vodom; Ravan pleh pokriven papirom za pečenje; Radi se mikserom.

U posudi miksera ili ručni, se sipa brašno, suvi kvasac, maslinovo ulje i sa strane se sipa so. Uključi se mikser na slabu brzinu da se sastojci pomešaju i počinje po malo da se sipa topla voda. Kad potpuno upije brašno mikser se pojačava i mešanje se nastavlja oko 10-15 minuta ili dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude.

Skida se sa miksera i sipa preko brašnom posute radne površine i preko papira za pečenje rukama se oblikuje pravogaonik dužine oko 25-30 cm. Posipa se brašnom, pokriva se folijom ili krpom i ostavlja da nadođe oko 30-40 minuta.

Za to vreme se ugreva rerna zajedno sa posudom vode stavljenom na dno i sa ravnim plehom za pečenje.

Papir, zajedno sa oblikovanim hlebom se prebacuje na vreo pleh i stavlja se u rernu, pre toga se pumpicom poprskaju ivice rerne. Smanjujemo na 180 stepeni.

Peče se dok hleb ne postane mek pirlikom podizanja iz pleha, oko 30-40 minuta. Potpuno se ohladi preko rešetke.

Napomena: Duplo sam povećala sastojke za Ćabatu, da bih dobila dva lepo ispečena hleba. Mesila sam testo 10 minuta sinoć, stavila sam ga u duboku posudu, pokrila folijom i ostavila na sobnoj temperaturi 30 minuta i posle sam ga stavila u frižider na jednu noć. Ujutru je nadošlo i bilo spremno za rad.

Testo je veoma mekano i zato se radi samo na brašnom posutoj radnoj površini odozgo, takoše se i pokriva brašnom, ne treba da se mesi nego se spatulom prebacuju unutrašnje strane ka centru, nekoliko puta, prethodno se lupka, da bi izašao vazdug iz njega.

Oblikovala sam ga brzo i dobro posula brašnam i ostavila da nadođe na sobnoj temperaturi. Obavezno se peče sa posudicom vode i da se ne zaboravi prskanje ivica rerne. Obavezno se kod ovog hleba stvaraju šupljine unutra u njemu. Stavljam slike da se vide šupljine ispod predivne korice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: