Način pripreme
Radi se mikserom; Rerna - 200 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje sa papirom za pečenje.
Sastojci za podizanje testa se pomešaju dok se ne pretvore u loptu testa. Testo je više suvo. Ostavlja se pola sata na sobnoj temperaturi, a nakon toga se stavlja u frižider na 6 do 12 sati.
U posudi miksera se zamesi testo od testa za nadimanje i svih sastojaka za osnovno testo. Mesi se dok se ne odvoji od zidova posude miksera. Izvadi se, prebaci u blago podmazanu posudu i ostavlja da naraste oko sat vremena.
Ponovo se premesi dok je unutra u posudi i ostavlja se da naraste još 20 minuta. Nakon toga se ponovo premesi i ostavlja još da još 20 minuta raste, to se radi ukupno tri puta. Tako uđe više vazduha u testo.
Gotovo testo se deli na dva dela i rukama se oforme pogače, hleb u željenom obliku. Ostavljaju se u posudi za pečenje s papriom za pečenje i ostavljaju se još 20 minuta da narastu.
Gotovo testo se posipa brašnom kroz cediljku, raseče se oštrim nožem u figure i stavlja se u rernu na 220 stepeni. Nakon prvih 10 minuta rerna se smanji do 200 stepeni i peče se oko 30-40 minuta ili dok hleb ne postane lagan prilikom pomeranja posude.
Beleška: Ova vrsta hleba je iscela urađena stonim mikserom. Dobro kod njega je što je od dve vrste brašna, što doprinosi boljoj konzistenciji testa, mekoći i prhkavosti. Zašto mu je ime Pain de Campagne - Hleb Šampanjac, ne mogu da znam, verovatno zbog toga što mu je boja baš kao boja šampanjca.