Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Mali hlepčići sa peršunom

Mali hlepčići sa peršunom

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Mali hlepčići sa peršunom
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
12
"Neko će reći da sa belim lukom nije dobar doručak, ali će pogrešiti - raskošni su u svako doba"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • voda - 220 ml, topla
  • kvasac - 1/3 kockice
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • žumanca - 1 komad
  • maslnovo ulje - još malo za premazivanje pleha
  • brašno - za mešenje
  • za posipanje
  • maslac - 2 supene kašike /na sobnoj temperaturi/
  • peršun - 1 veza
  • beli luk - 1 - 2 mala čena
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u udubljenje u njemu spajte maslnovo ulje.

Prstima utrljajte maslinovo ulje u brašno, a nakon toga dodajte kvasac, prethodno rastvoren u toploj vodi. Na kraju dodajte so i šećer i zamesite meko testo, dok ne upije brašno.

Na radnu površinu prosejte brašno i mesite testo sa još malo brašna da se ne lepi. Testo stavite u namazanu posudu, pokrijte krpom i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.

Podelite testo na 12 delova. Oblikujte male loptice veličine jajeta. Poređajte hlepčiće u pleh preko papira za pečenje, namazanog sa malo maslinovog ulja. Ostavte ponovo da nadođe i namažiite umućenim žumancem.

Preko hlepčića odozgo prođte oštrim nožem napravite mali prorez. Sitno iseckajte vezu peršuna.

Izgnječte dva čena belog luka i pomešajte sa peršunom, možete dodati u prstohvat soli. Dodajte mekani kravlji maslac i promešajte. Rasporedite po malo od ove smese preko svakog proreza na hlepčićma.

Hlepčiće pecite na 180 stepen u ugrejanoj rerni dok ne porumene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: