Način pripreme
Izdinstamo sitno iseckane pečurke i beli luk u malo masti. Dodajemo pirinač i promešamo.
Dodajemo vino i nastavljamo da mešamo. Kad skoro ispari počinjemo da sipamo bujon u malim delovima, tako što dodajemo tečnost, samo kad prethodna ispari.
Pirinač u odnosu na vodu je oko 1:3. Pre nego što bude gotov dodajemo začine i pavlaku. Skidamo sa vatre i serviramo sa rendanim parmezanom, ako je potrebno može se zameniti kačkavaljem.
Savet: Ni u kom slučaju nemojte prati pirinač, ne stavljajte celu tečnost odjednom i nemojte ostavite da se prekuva.
Napomena: Ime pirinača Arborio dolazi iz lepog, malog sela sa istim imenom na severu Italije, gde je po prvi put kultivisan i odabran.
Sorta je sa krupnim, belim i zaobljenim zrncima i karakrerističnom belom loptom u sredini. Jedinstveno je to da prilikom kuvanja nekoliko puta povećava obim, ali se ne lepi, a jelo dobija bogatu kremastu strukturu.