Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Lagani rižoto sa dve vrste pečuraka

Lagani rižoto sa dve vrste pečuraka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Lagani rižoto sa dve vrste pečuraka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
3
"Aromatični rižoto poslužite uz čašu lepog belog vina i uživajte u njemu"

Potrebni sastojci

  • vrganji - 40 grama, sušeni + 80 g svežih
  • bujon - 800 ml
  • pirinač - 260 grama, karnaroli
  • luk - 50 grama
  • parmezan - 60 grama
  • šampinjoni - 80 - 100 grama
  • vino - 100 ml (roze ili belo)
  • peršun - za posipanje
  • maslac - 2 supene kašike ili pavlaka
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo sušene vrganje namočite u malo vode. Čim omeknu, ocedite ih i dobro istiskajte od tečnosti.

Iseckajte luk i propržite ga u zagrejanom tiganju. Dodajte oceđene vrganje i mešajte nekoliko minuta, koliko je potrebno da puste svoju aromu. Dodajte pirinač, propržite ga i nakon 1-2 minute sipajte vino. Kuvajte dok alkohol ne ispari - otprilike 2 minute.

Dodaje i iseckane sveže šampinjone i vrganje. Bujon za rižoto treba da bude vruć tako da bi bilo najbolje da ga držite na slaboj vatri da se ne bi hladio.

Kada dodate pečurke u rižoto, posolite i počnite da sipate bujon - sipajte po 2 kutlače i kuvajte.

Dok pirinač ne upije tečnost, nemojte dodavati sledeću porciju bujona. Sve vreme mešajte pirinač.

Pirinač kuvajte prema vremenu navedenom na pakovanju. Imajte u vidu da je pirinač karnaroli najpogodniji za rižoto, zato što odvaja dovoljnu količinu skroba, a neprestano mešanje je ključni faktor.

Ukoliko želite da rižoto bude još kremastiji, dodajte 2-3 kašike pavlake, maslac ili maskarpone.

Poslednji korak u pripremi jeste da izrendate malo parmezana. Mešajte i rasporedite u tanjire. Svaku porciju pospite svežim peršunom i s još malo izrendanog parmezana.

Lagani rižoto sa dve vrste pečuraka je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: