Način pripreme
Prvo sušene vrganje namočite u malo vode. Čim omeknu, ocedite ih i dobro istiskajte od tečnosti.
Iseckajte luk i propržite ga u zagrejanom tiganju. Dodajte oceđene vrganje i mešajte nekoliko minuta, koliko je potrebno da puste svoju aromu. Dodajte pirinač, propržite ga i nakon 1-2 minute sipajte vino. Kuvajte dok alkohol ne ispari - otprilike 2 minute.
Dodaje i iseckane sveže šampinjone i vrganje. Bujon za rižoto treba da bude vruć tako da bi bilo najbolje da ga držite na slaboj vatri da se ne bi hladio.
Kada dodate pečurke u rižoto, posolite i počnite da sipate bujon - sipajte po 2 kutlače i kuvajte.
Dok pirinač ne upije tečnost, nemojte dodavati sledeću porciju bujona. Sve vreme mešajte pirinač.
Pirinač kuvajte prema vremenu navedenom na pakovanju. Imajte u vidu da je pirinač karnaroli najpogodniji za rižoto, zato što odvaja dovoljnu količinu skroba, a neprestano mešanje je ključni faktor.
Ukoliko želite da rižoto bude još kremastiji, dodajte 2-3 kašike pavlake, maslac ili maskarpone.
Poslednji korak u pripremi jeste da izrendate malo parmezana. Mešajte i rasporedite u tanjire. Svaku porciju pospite svežim peršunom i s još malo izrendanog parmezana.
Lagani rižoto sa dve vrste pečuraka je gotov.