Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Špageti s lopticama od rikote i paradajzom

Špageti s lopticama od rikote i paradajzom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Špageti s lopticama od rikote i paradajzom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Kada je reč o italijanskoj kuhinji postoji samo jedno mišljenje i to je da je veličanstvena!"

Potrebni sastojci

  • špageti - 300 g
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 1 manja glavica
  • aleva paprika - 1 kašičica, ljuta
  • čeri paradajz - 100 g
  • vino - 100 ml, belo
  • paradajz - 700 ml, pasiran ili paradajz sos
  • hleb - 2 kriške, star i izmrvljen
  • jaje - 1 komad, veliko
  • brašno - 200 g
  • rikota - 250 g
  • parmezan - 100 g
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • peršun - 3 kašike, isečen
  • bosiljak - 2 kašike, iskidan na krupno
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite paradajz sos tako što isečete na sitno luk i beli luk. U dubokom velikom tiganju propržite na kratko u prethodno zagrejanom maslinovom ulju isečen luk i beli luk. Dodajte ljutu alevu papriku, so i biber i dobro promešajte. Dodajte belo vino. Čim ispari dodajte paradajz sos. Isecite na polovine (ako je veliki) čeri paradajz i stavite ga u sos. Kuvajte sos oko 10 minuta na umerenoj temperaturi.

Napravite loptice od rikote, tako što u posudu stavite prethodno isečen peršun, hleb pretvoren u mrvice, parmezan, rikotu, jaje i brašno. Pomešajte dobro smesu rukama. Napravite manje loptice rukama namazanim maslinovim uljem.

Stavite loptice u sos koji vri i pokrijte ih koliko možete sosom, ne mešajte jer su loptice veoma nežne i raspašće se. Ostavite sos s lopticama od rikote da vri oko 10 minuta.

U međuvremenu, dok pripremate sos, stavite špagete da se kuvaju prema uputstvu proizvođača. Ocedite kad je gotovo i sipajte u tanjir za serviranje. Nakidajte bosiljak na krupno i dodajte ga na kraju kuvanja sosa. Sipajte sos pažljivo (da se ne raspadnu loptice) preko špageta i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: