Način pripreme
Napravite paradajz sos tako što isečete na sitno luk i beli luk. U dubokom velikom tiganju propržite na kratko u prethodno zagrejanom maslinovom ulju isečen luk i beli luk. Dodajte ljutu alevu papriku, so i biber i dobro promešajte. Dodajte belo vino. Čim ispari dodajte paradajz sos. Isecite na polovine (ako je veliki) čeri paradajz i stavite ga u sos. Kuvajte sos oko 10 minuta na umerenoj temperaturi.
Napravite loptice od rikote, tako što u posudu stavite prethodno isečen peršun, hleb pretvoren u mrvice, parmezan, rikotu, jaje i brašno. Pomešajte dobro smesu rukama. Napravite manje loptice rukama namazanim maslinovim uljem.
Stavite loptice u sos koji vri i pokrijte ih koliko možete sosom, ne mešajte jer su loptice veoma nežne i raspašće se. Ostavite sos s lopticama od rikote da vri oko 10 minuta.
U međuvremenu, dok pripremate sos, stavite špagete da se kuvaju prema uputstvu proizvođača. Ocedite kad je gotovo i sipajte u tanjir za serviranje. Nakidajte bosiljak na krupno i dodajte ga na kraju kuvanja sosa. Sipajte sos pažljivo (da se ne raspadnu loptice) preko špageta i servirajte.