Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart od jabuke sa krem sirom

Tart od jabuke sa krem sirom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Tart od jabuke sa krem sirom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Predivan austrijski tart s dahom cimeta, maslacem i hrskavom jabukom!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 130 g
  • so - četvrtina kašičice
  • šećer u prahu - 35 g ili 1/3 šolje
  • maslac - 113 g, hladan, na kocke
  • NADEV
  • krem sir - 227 g, 1 kutija + 1 i po kašika
  • šećer - 50 g, kristal
  • jaja - 1 veliko na sobnoj temperaturi
  • vanila - ekstrakt
  • TOPING OD JABUKA
  • jabuke - 1 kg, zelene (oko 3 - 4 velike)
  • šećer - 50 g, kristal
  • cimet - pola kašičice
  • bademi - 50 g, iseckani nožem na iglice
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 230 stepeni na 10 minuta i posle na 200 stepeni da se dopeče. Kalup za tortu sa prestenom koji se skida 23 cm. Radi se pomoću blendera!

U blender se stavi brašno, so i šećer i uključi se na prvu brzinu da se pomešaju sastojci. Dodaje se hladan maslac na kocke i radi se po principu start i stop do trenutka u kome se smesa pretvori u male grudve, da se sjedini. Sklanja se iz blednera i stavlja u kalup za tortu, prstima se oblikuje ivica i zagladi se dno. Pokriva se folijom i drži se u frižideru dok se ne napravi nadev.

U blender se stavlja sir i uključi se na jednu brzinu, dodaje se šećer, muti so oko 2 sekunde dok se ne ujedine sastojci. Dodaje se i jaje i vanila i muti se nekoliko sekundi dok smesa ne postane homogena. Vadi se testo iz frižidera i preko njega se sipa nadev. Zagladi se i ponovo se stavlja u frižider, dok se ne napravi toping od jabuka.

U posudi se pomešaju šećer i cimet. Jabuke - očišćene, oljuštene i isečene na kriške, sipaju se u šećer i cimet. Promešaju se rukama. Izvadi se testo iz frižidera i sipaju se jabuke. Zagladi se koliko je moguće i posipa se sirovim i isečenim bademima.

Kalup se stavlja u pljosnatu posudu za pečenje da toping ne kaplje na dno rerne. Peče se prvo na 230 stepeni 10 minuta, a nakon toga se smanji temperatura do 200 i peče se još 25-30 minuta dok ivice testa ne dobiju prijatnu braon boju. Ohladi se na nekoliko sati.

Pažljivo oštrim nožem s prođe po krajevima kalupa za tortu i tada se skloni prsten. Posipa se sa malo šećera u prahu. Može da se servira i sa kuglom sladoleda ili pavlake.

P.S. Nisam sačekala da se dobro ohladi i da se stegne maslac u kolaču, zato je na drugoj slici i dalje mlak i malo mi se raspalo parče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: