Način pripreme
Rerna - 230 stepeni na 10 minuta i posle na 200 stepeni da se dopeče. Kalup za tortu sa prestenom koji se skida 23 cm. Radi se pomoću blendera!
U blender se stavi brašno, so i šećer i uključi se na prvu brzinu da se pomešaju sastojci. Dodaje se hladan maslac na kocke i radi se po principu start i stop do trenutka u kome se smesa pretvori u male grudve, da se sjedini. Sklanja se iz blednera i stavlja u kalup za tortu, prstima se oblikuje ivica i zagladi se dno. Pokriva se folijom i drži se u frižideru dok se ne napravi nadev.
U blender se stavlja sir i uključi se na jednu brzinu, dodaje se šećer, muti so oko 2 sekunde dok se ne ujedine sastojci. Dodaje se i jaje i vanila i muti se nekoliko sekundi dok smesa ne postane homogena. Vadi se testo iz frižidera i preko njega se sipa nadev. Zagladi se i ponovo se stavlja u frižider, dok se ne napravi toping od jabuka.
U posudi se pomešaju šećer i cimet. Jabuke - očišćene, oljuštene i isečene na kriške, sipaju se u šećer i cimet. Promešaju se rukama. Izvadi se testo iz frižidera i sipaju se jabuke. Zagladi se koliko je moguće i posipa se sirovim i isečenim bademima.
Kalup se stavlja u pljosnatu posudu za pečenje da toping ne kaplje na dno rerne. Peče se prvo na 230 stepeni 10 minuta, a nakon toga se smanji temperatura do 200 i peče se još 25-30 minuta dok ivice testa ne dobiju prijatnu braon boju. Ohladi se na nekoliko sati.
Pažljivo oštrim nožem s prođe po krajevima kalupa za tortu i tada se skloni prsten. Posipa se sa malo šećera u prahu. Može da se servira i sa kuglom sladoleda ili pavlake.
P.S. Nisam sačekala da se dobro ohladi i da se stegne maslac u kolaču, zato je na drugoj slici i dalje mlak i malo mi se raspalo parče.